Dakbedekking heeft als voornaamste doel om het dak van een pand waterdicht te maken. Hier kunnen verschillende materialen voor gebruikt worden. De dakbedekkingsmaterialen verschillen per type dak. Zo worden er bijvoorbeeld andere materialen gebruikt voor het waterdicht maken van een schuin dak als een plat dak. Om een goed overzicht te krijgen van de materialen waaruit u kunt kiezen voor de bedekking van een dak, zet de dakdekker Den Bosch enkele verschillende soorten dakbedekking op een rij. Hierin maken we onderscheid tussen schuin aflopende daken en platte daken.
Dakbedekking voor schuine daken
Woningen in Nederland zijn meestal voorzien van schuin aflopende daken. Een schuin dak heeft als voordeel dat regenwater door de hoek van het dak van nature al naar beneden wegloopt. Dit wordt opgevangen door een dakgoot en verder naar beneden afgevoerd via een regenpijp. De meest voorkomende dakbedekkingssoort voor schuine daken zijn dakpannen. Deze dakpannen kunnen zowel uit klei als beton vervaardigd zijn. Andere opties voor de dakbedekking van een hellend dak zijn: riet, leien, aluminium, koper en zink. Iedere materiaalsoort heeft specifieke eigenschappen en levensduur. Ook de prijzen zijn uiteraard per dakbedekkingsmateriaal verschillend.
Dakbedekkingsmaterialen platte daken
De dakbedekking voor een plat dak moet andere eigenschappen bezitten als de materialen die voor de bedekking van schuine daken wordt gebruikt. Een belangrijk verschil is dat het regenwater niet snel van platte daken af zal lopen. Het materiaal dat voor de dakbedekking wordt gebruikt moet daarom voor langere tijden tegen water bestand zijn. Vaak wordt voor deze daken ook gekozen voor een goedkoper materiaal dat makkelijker is aan te brengen. Platte daken zien we namelijk het meest op bijgebouwen als garages en schuren. Bitumen of dakleer is een veel gekozen optie als dakbedekkingsmateriaal op een plat dak. Andere opties zijn: EDPM en PVC. Een alternatieve keuze is een groen dak.